Öppet hus

Öppet hus

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Estetiska programmet

Det estetiska programmet ger elever utrymme att utveckla sin kreativitet samtidigt som du läser kurser som ger högskolebehörighet. Efter studenten kan eleven söka sig till utbildningar inom till exempel konst, reklam, formgivning, film och musik eller fortsätta utvecklas inom de samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnena på högskolan.

I CyberGymnasiets välutrustade ateljéer, studior och redaktionsrum får eleverna utforska olika kreativa uttryckssätt. Skolans centrala läge gör det lätt för klasserna att ta del av Stockholms kulturutbud.

Karriärmöjligheter: skulptör, reklamare, sångskrivare, fotograf, producent, musiker, filmare, regissör

Inriktning: Bild och formgivning

Profil: Konst och design

Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom konst- form och designområdet. Under skoltiden kommer din förmåga till kreativitet, idéformulering, gestaltning och konstnärligt uttryck utvecklas. Här kommer du kommer hitta ditt formspråk och din egen konstnärliga identitet.

Undervisningens fokus ligger på den konstnärliga traditionen och eleverna arbetar i en mängd olika material och tekniker. Inom måleriet kommer du utforska olja, akvarell och akryl, du kommer göra skulpturer i lera och gips samt teckna i kol och blyerts i ljusa, rymliga ateljéerna och en välutrustad keramikverkstad som eleverna även har tillgång till efter lektionstid.

Utbildningen erbjuder även kunskaper att tolka och reflektera över visuella uttryck ur olika perspektiv samt studiebesök till muséer och utställningar. Eleverna anordnar egna utställningar varje år under sin tid på skolan.

Antagningsprov för Bild- och formgivning

Syftet med arbetsprovet är främst till för att visa att du gillar bildämnet och är intresserad av att läsa bild- och forminriktningen. Syftet är även att visa att du har bra grundläggande förmåga inom bild och form.

Maila dina bilder till hanna.hjortek@cybergymnasiet.se senast söndagen den 26 mars 2023.

Vi sätter poäng på antagningsprovet mellan 1-20 som sedan multipliceras med 16. Därefter skickar vi det till antagningsenheten i Stockholm stad. Poängen adderas sedan till elevens meritvärde.

Du kan söka utan arbetsprover, men får då inte den extra poängen att söka med.

Uppgift:

1. En teckning i blyerts:
Gör en avbildande teckning i blyerts. Använd dig av skuggor för att få känslan av form!
Material: blyerts och A4- eller A3-papper.

Exempel: ett stilleben, din frukost, din hand, din sko, en intrigör, eller liknande

2.Ett valfritt verk 

  • Bilden representerar vad du själv gillar att arbeta med eller vilken stil du gillar inom bildämnet, gärna i färg!
  • En kort beskrivning av din bild där du nämner vilken teknik du arbetat med samt varför du gillar just den här stilen/bilden. 

Material/teknik: valfritt

Exempel: En målning i valfri teknik. en teckning i tusch eller färgpennor, en skulptur.

3.Designuppgift: 

  • Skapa en form/modell av ett vitt A4-papper. 
  • Skriv kort vad du tänker att formen/modellen kan användas till.

Material: sax, ett A4-papper och tejp vid behov.

Exempel: Kan formen användas som förpackning, rumsavskiljare, lampskärm, sittmöbel eller något annat? Skalan behöver inte vara 1:1

Intervju med Fernanda

Estetiska programmet
Inriktning: Bild och formgivning
Profil: Konst & design

Varför valde du inriktningen Bild och form i?
Här får du vara kreativ. Men det innebär inte att du kan jobba helt fritt, utan du lär dig att tänka nytt, helt enkelt för att utvecklas så mycket du kan. Anledningen till att jag valde bildinriktningen var för att jag ville utvecklas som konstnär, lära mig det tekniska men genom det också lära känna mig själv.

Vad är det bästa med inriktningen? Vad är det roligaste du får göra?
Det roligaste är inte bara det praktiska arbetet, utan också umgänget med resten av klassen eftersom alla delar samma tankesätt och mål. Det är den kreativa miljön som jag trivs i.

Hur är stämningen mellan eleverna på programmet?
Alla är väldigt respektfulla och vill få fram det bästa ur varandra. Vi ger återkoppling på varandras skisser, teckningar och idéer och försöker alltid stötta varandra i att utvecklas framåt.

Hur är dina lärare?
Lärarna gör sitt bästa för att vi ska utvecklas och nå våra mål. De vill att vi anstränger oss, men utgår från att vi är olika individer. De pushar oss så vi vågar ta oss utanför vår comfort zone.

På vilket sätt kommer du fortsätta med din konst och design efter studenten?
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra i framtiden. Därför var jag först osäker på om jag skulle välja estetprogrammet. Jag började läsa teknik, men insåg att jag hade så stor passion för konst så jag bytte. Jag vet också att jag vill göra något kreativt efter studenten.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska välja gymnasium nu?
Följ ditt hjärta. Välj en skola och ett program där du känner att du kommer trivas med klasskompisarna eftersom du ska umgås med dem i tre år. Det är också viktigt att du trivs med dig själv och det du valt.

 

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Historia 2b –kultur 100
Idrott & Hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen 150
Estetisk kommunikation 1 100
Konstarterna och samhället 50
Inriktning: Bild och formgivning 400
Bild 100
Bild och form 1b 100
Bildteori 100
Form 100
Fördjupning: Konst och design 500
Bild och form - specialisering 100
Bild och form - specialisering 100
Design 1 100
Design 2 100
Grafisk illustration 100
Övrigt 300
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200