Öppet hus

Öppet hus

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Estetiska programmet

Estetiska programmet ger dig utrymme att utveckla din kreativitet samtidigt som du läser kurser som ger högskolebehörighet. Du får lära dig att filma och fota, skapa musik och utvecklas inom grafisk formgivning. Efter studenten har du behörighet att söka dig vidare till högre utbildningar inom både estetiska, samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen.

I CyberGymnasiets välutrustade ateljéer, musikstudior, ensemblerum och medieredaktion får eleverna utforska olika kreativa uttryckssätt. Skolans centrala läge gör det lätt för klasserna att ta del av Stockholms stora kulturutbud.

Karriärmöjligheter: musikproducent, låtskrivare, artist, musiker, designer, konstnär, fotograf, filmproducent, grafisk formgivare, reklamare, kommunikatör…

Inriktning Musik

Profil: Beats

På inriktningen får eleven möjlighet att utvecklas som musiker, artist, producent och låtskrivare. Tillsammans med engagerade lärare med lång erfarenhet från alla delar av musikbranschen fördjupar du dig i sång, piano, gitarr, bas, trummor eller musikproduktion. Skolan har också flera ensemblesalar och musikstudior med inspelningsutrustning som eleverna har tillgång till även utanför lektionstid.

Parallellt med undervisning i ditt huvudinstrument kommer du läsa kurser i bland annat körsång, gehörs- och musiklära. Under hela skoltiden uppträder eleverna på inriktningen kontinuerligt både på och utanför skolan. 

Antagningsprov för musik

När du har ansökt till vår skola kommer du att få en kallelse att komma och träffa oss. Du kommer bli kallad till ett datum i mitten av mars 2023. Du tar med en låt, beat eller produktion som du gjort och spelar upp för oss. Vi lyssnar och pratar om din musik och vilka ambitioner du har med utbildningen.

Det går också bra att söka sång, gitarr, piano, bas eller trummor som inriktning. Då förbereder du en låt som du spelar upp för oss.

Vi sätter poäng på antagningsprovet mellan 1-20 som sedan multipliceras med 16. Poängen adderas sedan till ditt meritvärde.

Du kan söka utan arbetsprover, men får då inte den extra poängen att söka med.

Vid frågor maila:
mattias.holmlund@cybergymnasiet.se 
stefan.ekstedt@cybergymnasiet.se

Intervju med Wissam

Estetiska programmet
Inriktning: Musik
Profil: Instrument

Berätta om musikinriktningen. Varför valde du den?
Jag ville utvecklas som musiker. Jag ville lära mig det musikaliska språket och hur musikeryrket fungerar. Jag ville också ha kul under tiden jag gick på gymnasiet.

Vad är det bästa med inriktningen?
Att vi spelar med varandra och lär oss att samarbeta på ett annat sätt. Det blir dessutom mycket mer personligt eftersom musik är en stor del av allas liv här. Det är kul att jobba med personer som är lika motiverade som jag är.

Hur ser en skoldag ut för dig?
Idag har vi en två timmar lång lektion med bara ensemble. Vi har valt ut några låtar som vi sedan ska spela upp för skolan eller för andra, sen övar vi på dem under hela året. Mitt huvudinstrument är gitarr, men jag läser också musikteori och spelar piano som bi-instrument.

Hur är stämningen på programmet?
Den är väldigt lättsam. Vi alla är intresserade av samma saker, och det för oss samman. Vi har en väldigt nära relation till lärarna också. De vill ju lära oss så mycket som möjligt och vi delar musikintresset med dem.

På vilket sätt kommer du fortsätta med musiken efter studenten?
Jag tänkte länge att jag skulle satsa på musiken, men nu har mina ambitioner tagit nya vägar. Jag ska bli specialistsjuksköterska. Men jag kommer alltid ha musiken som hobby.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska välja gymnasium nu?
När jag själv skulle välja kollade jag på vad skolan har för utrustning och lärare. Om utrustningen är dålig kommer det bli svårt att lära sig något och detsamma gäller lärarna. Se också till att testa programmet. Man kan komma hit på en prova på-dag, då får man en bättre bild av hur det faktiskt är att gå här.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Historia 2b –kultur 100
Idrott & Hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen 150
Estetisk kommunikation 1 100
Konstarterna och samhället 50
Inriktning Musik 400
Ensemble med körsång 200
Instrument eller sång 1 100
Gehörs- och musiklära 1 100
Fördjupning Sång 500
Arrangering och kompostion 1 100
Bruksspel och ackompanjemang 100
Ensemble 2 100
Instrument eller sång 2 100
Scenisk gestaltning 1 100
Fördjupning musiker 500
Arrangering och kompostion 1 100
Ensemble 2 100
Instrument och sång 1 100
Instrument eller sång 2 100
Scenisk gestaltning 1 100
Fördjupning musikproduktion 500
Bruksspel och ackompanjemang 100
Digitalt skapande 1 100
Musikproduktion 1 100
Musikproduktion 2 100
Scenisk gestaltning 1 100
Övrigt 300
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200