Öppet hus

Öppet hus

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Prova-på-dag

Prova-på-dag

Humanistiska programmet

Du som väljer CyberGymnasiets Humanistiska program kan läsa franska, italienska, japanska, koreanska, spanska eller tyska. Det stora utbudet är unikt i Stockholm och skapar förutsättningar för dig att förstå kulturer över hela världen.

Programmet fokuserar på de humanistiska ämnena och om du väljer till matematik får du en ännu bredare behörighet. Som elev kommer du att få en fördjupad kunskap om hur civilisationer och kulturer har vuxit fram och hur de knyts samman över tid och rum. Efter studenten är du förberedd och behörig att studera de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena på universitet och högskolor i Sverige och i världen.

Karriärmöjligheter: historiker, journalist, lärare, redaktör, socionom, språkvetare, tolk…

Profil: Språk

Är du intresserad av språk? Tycker du om att uttrycka dig i tal och skrift? Skulle du vilja ha möjlighet att lära dig spännande språk som koreanska, japanska och italienska, eller kanske fördjupa dina kunskaper i spanska, franska eller tyska?

Vår profil Språk vänder sig till dig som vill lära dig mer om sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Du kommer att få utveckla din språkliga säkerhet och kreativitet. Vi erbjuder ett stort och unikt utbud där du har möjlighet att läsa japanska, koreanska, italienska, tyska, franska och spanska. Dessutom läser alla som väljer profilen även latin. Språkstudierna, inte minst i latin, ger dig ett ökat ordförråd samt större förståelse för kulturer och deras ursprung – vilket är kunskap som skapar en stabil grund inför framtida studier. I kursen Humanistisk
och samhällsvetenskaplig specialisering fördjupar du dig i europeisk kultur och kursen avslutas med en studieresa till Rom.

Utbildningen passar dig som är intresserad av och vill ha fördjupade kunskaper om språk. Du kommer att bli väl förberedd och behörig att studera de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena på universitet och högskolor i Sverige och i världen. Om du väljer att läsa mer matematik får du ännu bredare behörighet.

Profilen passar dig som vill studera vidare till eller jobba som guide, journalist, lärare, redaktör, språkvetare, tolk eller översättare.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen 1150
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Historia 2b – kultur 100
Idrott & hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 100
Programgemensamma ämnen 350
Filosofi 1 50
Moderna språk 1 100
Moderna språk 2 100
Människans språk 1 100
Inriktning Språk 400
Latin – Språk & kultur 1 100
Moderna språk 3 100
Moderna språk 4 100
Moderna språk 5 100
Programfördjupning 300
Engelska 7 100
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering 100
Retorik 100
Övrigt 300
Gymnasiearbete 100
Individuellt val 200

jag trivs och har verkligen blommat ut sen jag började här, vågar vara mig själv.

Elev på humanistprogrammet

Lärarna är bra och lätta att nå, skolan ligger centralt och du har många kurser att välja mellan.

Elev på humanistprogrammet